Raspisan konkurs za novinarsko priznanje „Slađana Veljković“

8. februar 2020 – Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja raspisao je po drugi put konkurs za novinarsko priznanje „Slađana Veljković“, koje će i ove godine biti dodeljeno na dan njene smrti 8. jula.

Slađana Veljković (1970 – 2011), novinarsku karijeru je započela 1994. godine, kada su osnovane novine „Vranjske“. U toj redakciji, najpre kao novinar, a potom i glavni urednik, izrasla u vrsnog novinara i hroničara svog vremena. Prerano preminula novinarka  je svojim reportažama objavljenim u dnevnom listu „Večernje novosti“, gde je do svoje smrti radila kao dopisnik iz Pčinjskog okruga, ostavila je neizbrisiv trag naročito u živopisnim reportažama i ljudskim pričama.

„Živela je i stradala zajedno sa junacima svojih reportaža, ne libeći se da njima žigoše institucije i podseća vlast na obaveze, na javni interes, koji je bio njen novinarski pokretač i inspirator. Od sredine 2008. godine, kao vrstan majstor novinarskog zanata, postala je dopisnica Večernjih novosti, u kojima je, za samo tri godine, ostavila neizbrisiv trag o ljudima iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije. Ovom nagradom, njene kolege, prijatelji i porodica, čuvaju sećanje na nju i njeno novinarsko delo“, napisao je Slađanin kolega Radomir Irić.

Organizacioni odbor je doneo odluku o dodeli tri ravnopravna priznanja u vidu plakete i novčanog iznosa od 200 evra.

Novinari i redakcije na konkurs mogu da pošalju svoje predloge za tri kategorije u kojima će se birati najbolja medijska ostvarenja:

Nagrada za najbolju reportažu

Nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima

Nagrada za novinarski poduhvat

Nagrada za najbolji uređivački rad dodeljuje se kao omaž njenom uređivačkom radu u nedeljniku „Vranjske“.

Na konkursu mogu učestvovati novinari iz svih sfera novinarstva (televizija, štampani i online mediji) sa teritorije Srbije i iz redakcija iz regiona koje izveštavaju na srpskom jeziku.

Radove kojima se konkuriše treba poslati na email adresu : nagradasladjanaveljkovic@gmail.com najkasnije do 15. juna 2020 godine. U obzir dolaze svi sadržaji objavljeni od 8. jula 2019. godine do 15. juna 2020. godine.

Odbor Podseća da je odabran dan njene smrti za dodelu nagrade, jer žele da tog dana živi novinarstvo i uspomena na nju. „Prošle godine, naši prijatelji iz kompanije BAT iz Vranja pomogli su nam da po prvi put dodelimo priznanja. Zahvaljujući pomoći grada Vranja upriličena je i izložba fotografija ’Jedna karijera u 50 slika’, čije otvaranje je bilo iste večeri. Posebnu zahvalnost dugujemo kompaniji ’Alfa plam’ koja će ove godine nagraditi dobitnike“, navodi se u saopštenju koje prati poziv na konkurs.

Na linku možete da pogledate ko su prošlogodišnji dobitnici nagrade, kao i obrazloženje stručnog žirija.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!